Mediteranski vrtovi koji se lako održavaju

Mediteranski vrtovi koji se lako održavaju

Naši klijenti često žele vrtove koje ne treba posebno njegovati. Kad se radi o većoj površini kakva je na slikama potrebno je koristiti zamjenu za travnjak. U tu svrhu koristimo pokrivače tla koje kombiniramo sa malčem.  Na Mediteranu, kamen je prirodni materijal kojeg ima u izobilju, stoga često koristimo šljunak ili oblutak. Dobrim dizajnom malča i biljaka mogu se napraviti interesantne vizure. Na slikama je prikazan vrt koji smo uredili i koji održavamo. Kao pokrivače tla koristili smo puzajući ružmarin Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’, Aptenia cordifolia, Osteospermum fruticosus i tustiku Carpobrothus edulis. Od viših grmova tu je neizostavni patuljasti tobirovac Pittosporum tobirum ‘Nanum’ , Abelia x grandiflora, Lavandula angustifolia, Salvia greggi i drugi. Od stablašica koristili smo masline Olea europaea, smokvu Ficus carica, žižulu Ziziphus sativus i druge.

Iako su posađene biljke sa malim zahtjevima za vodom koje su otporne na uvijete mikrolokacije,  kod ovakvog dizajna ipak je potrebno minimalno održavanje vrta tijekom godine. Budući da je svim biljkama postavljeno automatsko navodnjavanje potrebno je redovito čupati korov koji nastaje zbog toplog vremena i vode koja izlazi u točno doziranim intervalima kroz cijevi kap na kap.

Od ostalih mjera održavanja, uz sezonsku gnojidbu, potrebno je minimalno oblikovanje grmova i pokrivača tla nekoliko puta godišnje kako bi zadržali kompaktan oblik.