Najbolje biljke za prekrivanje zidova na Mediteranu

Najbolje biljke za prekrivanje zidova na Mediteranu

Vrtovi koje uređujemo često se nalaze na strmom terenu. U takvom tipičnom mediteranskom okolišu površine za sadnju često su stvorene podzidavanjem većih ili manjih površina oko građevine u koje se nasipa zemlja. Nastale zidove i zidiće je potrebno ublažiti mediteranskim biljkama koje se spuštaju niz njih. Kao nezahtjevne biljke koje brzo rastu i lako se održavaju odabrali smo nekoliko biljaka koje najčešće koristimo. Mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji.

Tustika – Carpobrothus edulis – radi se o sukulentnoj biljci s debelim čvrstim listovima koja brzo raste, otporna je na salinitet, sušu i škrto mediteransko tlo te se često sadi u blizini mora.

Padajući ružmarin – Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’ – ovaj kultivar ružmarina odlikuje se stvaranjem izboja koje rastu prema dole. Podnosi iste uvijete kao i tustika ali traži malo više njege po pitanju orezivanja i zalijevanja. Naime iako nema posebnih zahtjeva za rast, ipak bolje izgleda i brže raste ukoliko se zalijeva.

Aptenia cordifolia – ova sukulentna vrsta sjajnih svjetlozelenih listića raste najbrže od svih nabrojenih vrsta. Postoji kultvar Apenia cordifolia ‘Varigata’ koji ima zelene listiće šatirana sa bijelom bojom. Dobar je izbor i za sjenovita područja. Po pitanju uzgojnih zahtjeva slična je tustiki i ružmarinu iako je njen vijek trajanja u nekim slučajevima kraći. Ponekad za vrijeme jakih zima, na isturenim ekspozicijama može smrznuti.

Delosperma cooperi – to je trajnica sukulentnih listova koja bogato cvjeta tijekom ljeta. Cvjetovi su ružičaste boje oblika poput većih tratinčica. Što je više izložena  suncu to je cvatnja bogatija. Biljka je otporna na sunce i sušu iako bolje raste ukoliko joj se pruži malo više njege po pitanju zalijevanja i prihranjivanja. Kao i aptenija može smrznuti za jakih zima. Preporučljivo je jače orezati ili zamijeniti svakih par godina jer postane neugledna.